Semasa Duduk Antara Dua Sujud


Dalam tidak sedar, setiap hari kita memohon dalam solat kita tetapi sayangnya, kita hanya memohon tanpa memahami. Sekadar tersebut dibibir, tetapi tidak tersentuh dari hati kita selama ini.

Marilah kita mula menghayati ketika kita duduk di antara dua sujud semasa solat. Dengan rendah hati nyatakanlah permohonan ampun kepada Allah Rabbighfirli (Tuhanku, ampuni aku)Diamlah sejenak, buka dada dan diri kita untuk menerima ampunan dari Allah. 

Tetaplah membuka diri kita untuk menerima ampunan Allah. Ulangi permintaan itu beberapa kali hingga kita merasakan ketenangan. Kemudian sampaikanlah permintaan kedua, Warhamni (sayangi aku)Diam dan tundukkanlah diri kita untuk menerima kasih-sayang Allah yang tak terhitung besarnya.

Bukalah dada kita seluas-luasnya agar semakin banyak kasih-sayang Allah yang kita terima. Ulanglah beberapa kali hingga kita merasa cukup Berturut-turut sampaikanlah permintaan-permintaan berikut dengan cara sebagaimana tersebut di atas, satu persatu.. 

Wajburnii (tutuplah aib-aibku) 

Warfa'nii (angkatlah darjatku) 

Warzuqnii (berilah aku rezeki) 

Wahdinii (berilah aku petunjuk) 

Wa'Aafinii (sihatkan aku) 

Wa'fuannii (maafkan aku) 

Setelah selesai, diamlah sejenak lalu sampaikan rasa syukur kita
betapa besarnya nilai doa ini, sebuah doa yang kita hanya remehkan begitu sahaja.


Lawak nama jepun



yang pemarah--------------------KEIJI CACIMAKI
yang suka berjimat---------------SAYORI SUKAMURA
yang bisu ------------------------KIETA TADASORA
yang suka makan nasi------------NANACHI KASIBANYA
yang suka layan blues -----------APO NADIKATO
yang suka belajar----------------ASHIKO ULANGKAJI
yang kerap bikin kacau ----------WAKASI HURUHARA



yang sangat kedekut-----------MATIMATI TAMOKASI
yang suka sangat tidur---------ICHIBAN TIDOMATI
yang suka mengintai-----------HINTAI AKOSUKA
yang tua-----------------------TARAGIGI PADANMUKA
yang kena tinggal bini----------SUSAHATI BINILARI
yang suka merempit-----------SAJA CARIMATI
yang suka ---------------------BERSUMPAH SAIIFOO BAUKARI
yang lembab ------------------AYUMI SIPUTBABI

Burung & Sawah

Bila Hati Resah, Gelisah & Kusut


Model : Canon 550D
Lens : 18mm-135mm
Masa : 9.30am-10.00am
Lokasi : Parit 1 Sungai Besar (agak² nye la)















Papitusulem

Papitusulem

Mesti korang pon x taw ape nie "Papitusulem" kn?
Aku yg dok Daerah Sabak Bernam nie pon x taw
Smua nie menjadi persoalan antara aku & abg aku
hohoho

mane x nye dari kecik smpai besar aku nmpk signboard nie terpacak kt tmpt aku
tp x taw amende ntah makna & ape tu papitusulem
last² td aku dpt taw ble Azzi Huda tnye psl homestay kt sabak
skali aku google homestay kt sabak, terjumpa "Homestay Papitusulem"

adoiyai..
Homestay Papitusulem nie terletak kt Sekinchan, still dlm Daerah Sabak Bernam
kira penghujung Sabak Bernam la nie..

Mula² ktorg ingt Papitusulem nie nama kedai, kilang & mcm2 lg la..
last² nama homestay da...

Papitusulem adalah singkatan
"Parit Pitu Sungai Leman"
(Dalam Bahasa Jawa)
Pitu = Tujuh




Meh la datang Sabak Bernam
blh lepak kt Homestay
rasa panorama sawah padi
huhu

Politik Oh Politik

Ape la mimpi aku nie pepagi buta dh nk pot pet pot pet.. adoiyai~~

Kenapa la ek kt malaysia nie terlalu banyak org melebih kn politik?
politik sihat xpe la.. kira blh terima.. nie kalau politik dok kutuk sana kutuk sini apa macam macha?
xde guna la kalau stakat berkopiah, berserban tapi dok kutuk² org.. malu la wei ngan bangsa lain..

Mlm td aku grak pi "Benteng" (tempat makan kt bus stop)
ade la nk berunding ngan sorang brader nie.. aku ingt just aku, mmbr aku ngan org tu je.. tp skali dtg ade la dlm 5 org..

Aku cadang nk bkk satu kedai repair komputer kt sabak bernam nie.. lagi pn peluang berniaga mcm ada peluang luas je.. tp yg jd masalah sbb xde tapak (kedai)
so ktorg deal la ngan brader nie cz dye br tutup kedai komputer dye, kiranya ktorg nk take over kedai dye la nie.. lg pn mmbr aku nie dlu pnah praktikal & keje lps abs sijil..
perniagaan blh la tahan tp duit hasil yg dapat x diuruskan ngan cara yang btol, habis dekat politik yg xde pape hasil..

nk dijadikan cerita mlm td aku ngan mmbr² aku dok jmpe brader tu dlm pukul 11.30am
giler ngantok aku time tu.. aku ingt kn ade la peluang nk dpt kn kedai lama dye tu cz sewa xde la mahal mana, RM100 sebulan (kedai MDSB) tp diorg blh plak nk suruh join sewa kedai cina nie, kira sewa kedai belah bawah, tp kongsi ngan diorg, pecah 2 bahagian.. tp yg agak x syok nye psl diorg nk buat pejabat gerakan PAS.. adoiyai.. sure la org akan nengok lain mcm walaupun bersebelahan.. ktorg nk berniaga, bkn nk join politik nie bro..

macam² diumpan ktorg td, saiko kuat beb.. nsb la aku masih ade akal nk fikir sblm buat keputusan.. xde nk terus setuju.. x kira la kedai MDSB tu panas ke ape ke, tu belakang kira.. tempat x strategik? bro, ape yg x strategik nye? org gi balik pasar lalu jln tu, so org secara langsung atau x akan terperasan la.. xde hal la kalau nk promote kedai ktorg, smua dlm perancangan.. Insyaallah..

Xde apa nk diharapkan selain aku berdoa utk dpt kedai tu.. moga² niat ktorg utk berniaga nie berjaya & dipermudahkan segala urusan..
~amin~




::Bukan Sekadar Kedai Repair Komputer~

Aishah

Selamat Ulang Tahun Kelahiran ::


Ku Nor Aishah Binti Ku Mohd Bashah



Esok (17/10/20)

Genap la member aku sorang nie berumur 21 tahun
So aku nk wish Happy Birthday la kt Aishah nie

xde ape aku nk bg kt dye, hanya kad
yang aku edit nie la sebagai pengganti hadiah hari jadi

Orang kata hadiah xde la penting mana
yang paling penting kita ingat, btol x?

Papehal pon aku harap Aishah nie akan
Bahagia, Dimurahkan Rezeki
&
Mendapat Nikmat Dunia Akhirat
~Insyaallah~

Zee Avi-Kantoi

Boring Giler!

Layan La Lagu Nie

Zee Avi
~kantoi~



Lirik Lagu

Semalam I call you, you tak answer
You kata you keluar pergi dinner
You kata you keluar dengan kawan you
but when I called Tommy he said it wasn't true

So I drove my car pergi Damansara
Tommy kata maybe you tengok bola
Tapi bila I sampai... you, you tak ada
Lagi la I jadi gila

So I called and called sampai you answer
You kata sorry sayang tadi tak dengar
My phone was on silent, I was at the gym
Tapi latar belakang suara perempuan lain

Sudahlah sayang, I don't believe you
I've always known that your words were never true
Why am I with you?
I pun tak tahu
No wonder la my friends pun tak suka you

So I guess that's the end of our story
Akhir kata she accepted his apology
Tapi last-last kita dapat tahu she was cheating too
With her ex boyfriend's best friend, Tommy...

Damia


Damia Binti Khairul Azrill


Anak Buah aku yg first!
yeah!!!

Tarikh Lahir : 10~10~2010
Masa : 5.45am
Berat : 3.23kg

Setting Lahir Baik Punyer
~hihihi~



Damia-movie





Damia-Picture

Baby Tag


Damia+Tokwan+Daddy@Ayah@Papa


Damia+tok.....?+Hanis


Damia+Paksu mall


Damia


Damia+mom


Damia



Lagi Gambar Damia
[Klik Bawah]


Asfal Servis Enterprise

~Catalogue~


customers : En. Basri
company : Asfal Service Enterprise



Folder Lock

Folder Lock!

mesti skarang nie dh ramai yg taw psl satu
software untuk lock folder kn?

aku pn antara mereka yg terbabit menggunakan folder lock
tp tu dulu........

lepas ade satu tragedi software tu menggila, abs ranap documents aku kt dlm tu
ish..ish..ish

setelah penat mencari software yg terbaik dari mr. Google
aku dpt satu benda baek punyer
fungsi sama mcm folder lock yg korang guna skarg nie
tp yg nie aku nk tunjuk cara yg
paling senang & korang boleh jadi programmer yang siot dlm masa 5 minit
haha
korang follow nie

1. Korang open notepad
2. Korang copy KOD yg aku bg kt bwh nie pastu paste kt notepad
3. Korang gi "save as" file nie, save ngan format ".bat." (contoh ::> akmall.bat.)
p/s : mesti time nk save nie korang tercari² mana format ".bat." nie kn? kn? kn?
x yah susah², korang tulis je.. habis citer.. tp jgn lupe pilih "all files" dekat "save as type"




Korang akan berjaya kalau korang dpt icon cm nie



::KOD yang perlu di copy paste~

cls
@ECHO OFF
title Folder Locker
if EXIST "Control Panel.{21EC2020-3AEA-1069-A2DD-08002B30309D}" goto UNLOCK
if NOT EXIST Locker goto MDLOCKER
:CONFIRM
echo Adakah anda ingin mengunci folder rahsia anda(Y/N)
set/p "cho=>"
if %cho%==Y goto LOCK
if %cho%==y goto LOCK
if %cho%==n goto END
if %cho%==N goto END
echo Bang, salah taip la..
goto CONFIRM
:LOCK
ren Locker "Control Panel.{21EC2020-3AEA-1069-A2DD-08002B30309D}"
attrib +h +s "Control Panel.{21EC2020-3AEA-1069-A2DD-08002B30309D}"
echo Peti besi akmall :: LOCK!
goto End
:UNLOCK
echo Kalau nk bukak, mesti ade password bro..
set/p "pass=>"
if NOT %pass%== akmall goto FAIL
attrib -h -s "Control Panel.{21EC2020-3AEA-1069-A2DD-08002B30309D}"
ren "Control Panel.{21EC2020-3AEA-1069-A2DD-08002B30309D}" Locker
echo Folder Unlocked successfully
goto End
:FAIL
echo bro! password salah la.. bengong!
goto end
:MDLOCKER
md Locker
echo Locker created successfully
goto End
:End


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

P/S: TULISAN MERAH : Korang blh tuka ikot ape ayat yg korang nk
TULISAN BIRU : Yang nie password korang



4. Kalau dh siap smua, korang open new folder, copy & paste icon td kt dlm folder

5. pastu korang double click kt icon td, nnt dye akan ade keluar suruh letak password yg korang setting td, so taip password & akan ade satu folder "locker" akan muncul. folder tu la korang leh letak apa-apa yg korang rasa rahsia sngt tu

6. kalau dh letak benda yg rahsia sngt tu, korang msti la nk lock kn? so korang double click kt icon td, pastu korang taip "Y". so automatik fail td dh di hidden.. dh selamat..

~sekian~

Typography

Klik gmbr nie kalo nk lebih jelas



Melangkau Perjalanan

Daisypath Friendship tickers