Cara CUt Picture

1. Pilih la gmbr mane yg korang nk cut

"Klik Untuk Saiz Gedabak!"


2. Pastu korang klik la kt "Polygonal Lasso Tool"

"Klik Untuk Saiz Gedabak!"


3. Pastu korang klik la ikot line (citarasa korang)

"Klik Untuk Saiz Gedabak!"


4. Dh cut? nnt hasil jd la cm nie
"Klik Untuk Saiz Gedabak!"


5. Pastu korang tarik la gmbr nie msk kt gmbr lain.. nnt jd la cm gini~

"Klik Untuk Saiz Gedabak!"
*
*
*
"Klik Untuk Saiz Gedabak!"

6. Pastu siap la...



p/s : Sory ayat mcm keling.. haha~

Photoshop


Dah lama x edit gmbr
mcm nie la jd nye
~kui kui kui~

Raya Korban

wah.. esk dh nk raya la..
cakap pasal raya teringat aku masa kecik2 dlu..




Arwah ayah aku bwk aku gi nengok org sembelih lembu..
yela time tu aku kn budak2 lg, skali negok org sembelih lembu, kn bnyk darah keluar.. so aku pn jd mcm kesian la kt lembu tu.. haha.. smpai skarg aku x makan daging lembu..

Arwah ayah aku siap kata menyesal cz bwk aku nengok korban.. nk wt cm ne kn.. hati aku dh tertutup untuk binatang tu..

Bukan setakat lembu, aku x mkn binatang yg Berkaki Empat! ntah la.. bg aku smua daging binatang yg berkaki 4 nie smua sama je rsa nya (walaupun x pernah rasa).. 

pujuk la mcm mane pn aku mmg x lalu nk mkn.. kalau time raya aku la org yg paling gelisah.. yela.. aku sorang je yg x makan daging lembu.. so ape pn berkaitan daging lembu aku x blh smpai kn bau daging time mak aku rebus pn aku rasa nk muntah.. hohoho..

Mak aku msti rse bengkek je ngan aku.. haha.. sory my mom.. mak aku pn dh masak dh ngan kefobiaan aku psl binatang nie..

lg satu aku x lalu mkn kalau aku nengok binatang tu disembelih depan mata aku sndri..
ayam pn x lalu beb nk makan kalau aku nengok disembelih..

Papehal pn aku nk ucap Selamat Hari Raya Aidil Adha..

Renungan

"Jangan sesekali kita semua permudahkan solat,

kerana terlalu besar nisbah dosa meninggalkan solat" 

kalau tertido atau terlupa khodo' sahaja solat tu

jagan sesekali tidak berasa bersalah"

Part Time Photographer

Hai.. diam x diam hobi aku bermain camera menjadi kerjaya la plak
aku mmg x sangka la, x sampai setahun aku bli my baby (canon 550D)
aku dh jd photographer for wedding


1st time aku dpt camera, abg aku dh ajk aku pi shoot wedding kt Sabak Bernam
so aku blasah je la

2nd job aku dpt kt shah alam dlm bln 12 nie.. tp yg x tahan nye, aku dpt lg 2 job wo..

30/11/2010
nie aku diminta oleh mmbr aku, Ku Nor Aishah untuk shoot wedding akak dye kt Kedah

11/12/2010
plak aku kne shoot reunion brader tmpt aku praktikal dlu dekat Jeram

smua aku blasah je cz nie la sumber pendapatan aku time aku jd 
Juruteknik kt "Ladang Anggur"
hahaha

tiap hari aku berdoa supaya aku dimurahkan rezeki untuk mendapat pekerjaan tetap
tp nmpk nya doa aku blm dimakbulkan lg, so aku yakin Allah lorongkan aku kejalan ini untuk sesuatu yg menarik untuk masa hadapan.. Peluang untuk menjadi part time photographer la rezeki yg Allah bagi untuk aku mencari rezeki. Aku harap aku akan dpt pekerjaan yg lebih baik pada masa akan datang
~InsyaAllah~


Old Car Trip_Freser Hill

Old Car Trip
OCT

Misi
Pahang! Freser Hill!


Perjalanan bermula seawal jam 4.30am
ayam pn x berkokok lg
tp yg peliknya nie la 1st time budak2 nie bangun awl
hohoho
x sabar pnye pasal la tu


Setelah sejam setengah perjalanan kami berhenti di masjid splat subuh untuk mendapat berkat..
hohoho



Dh siap solat smua, ktorg grap pi makan la
perut pn dh berkugiran
ktorg port kt
"Restoran Nasi Kandar Seri Kota Sdn Bhd"


Dalam lbh kurang jam 7.30am ktorg grak menuju ke destinasi

skali jalan pnye jalan ktorg nmpk satu port yg agak best, so ktorg berhenti la utk sesi photoshoot
tp yg agak mengejutkan, van ktorg mcm ade prob ckit da.. air keluar dr van 
(nk terangkan pn aku x taw ape prob nye)
so ktorg pn grak slow2 pi cari air bukit tok cover van


Air bukit mmg terbaik la.. sejuk & nyaman..
van ktorg pulih mcm biasa
haha

ingt kn kalau x ok nk gne plan B
terus gi mandi air terjun je
last2 van ok.. terus naik freser


Sesampai je kt laluan tok naik freser, skali kne tggu daaaaa
freser 1 way je.. xde laluan pergi & blk..
so ktorg kne tggu kol 11 br leh naik

so ape lg, sesi bergambar pn bermula











yang nie plak part ktorg kt Freser Hill








































Cara Install Preset Lightroom

1. Open LR
2. Klik "Develop" (mcm dlm gmbr)




 3. Right Click kt "Lightroom Presets", pastu "new folder", pastu create la folder




4. Dh siap create folder, right click kt folder td, pastu click "Import"




5. Pastu cari la preset yg dh download td.. select all je..

6. Pastu siap.. blh gna dh..

Night @ Sabak Bernam

Dikala Kebosanan Malam


Lokasi : Jejantas Sabak Bernam
Tarikh : 02/11/2010
Masa : 9.00pm-10.00pm


















::Thanks to mamat cz sudi teman
::Nak pi sendri mmg x brani.. hoho..

Melangkau Perjalanan

Daisypath Friendship tickers