Mam & Zana

::Majlis Persandingan Raja Sehari::

Mam & Zana

03 Desember 2011

Ampang, Selangor









Tazkirah

"Aku terima nikah si dia binti ayah si dia dengan mas kahwinnya RM$$$"

Bunyi macam senangkan?? Tapi erti sebenarnya :

::Aku tanggung dosa-dosa sidia dari ibu bapanya, apa saja yang dia buat, dari dedah aurat sehingga tinggalnya solat, aku tanggung dan bukan lagi ibu bapanya tanggung, dan aku tanggung semua dosa bakal anak-anak aku. kalau aku tidak didik, maka aku fasik, dayus & aku rela masuk neraka dan malaikat Zabaniyah melibas aku hingga pecah badan aku" InsyaAllah

**Besar tanggungjawab seorang lelaki

Inilah seseorang lelaki bila sudah melafazkan akad nikah. Besar tanggungjawabnya.
Sesuatu yang Allah perintahkan adalah bukan sesuatu yang sia-sia.

Jadi anda sebagai wanita, perampuan, isteri & anak
perlulah menjaga tingkah laku supaya anda semua bukan penyebab si lelaki, suami & ayah menanggung dosa




Bunyi ayat kt atas macam susahkan?
Islam Itu Indah
Cuba lihat kelebihan nikah pula



saat akad nikah~Dapat PAHALA

suami peluk isteri~Dapat PAHALA

cium ister~Dapat PAHALA

renung isteri~Dapat PAHALA

suami bekerja untuk cari rezeki halal untuk isteri~Dapat PAHALA

suami bernafsu tengok isteri~Dapat PAHALA

suami pegang isteri~Dapat PAHALA

suami marah isteri (untuk menegur)~Dapat PAHALA

suami imamkan isteri~BERLIPAT KALI DARAB TAMBAH kali kuasa dua PAHALA!

suami ajar isteri fardhu ain~Dapat PAHALA

suami setubuh isteri~Dapat PAHALA

main kenyit-kenyit mata dengan isteri~Dapat PAHALA





Perlu diingatkan bahawa Sesuatu yang Allah perintahkan adalah bukan sesuatu yang sia-sia







Perniagaan Yang Menggunakan Pelaris





Cara mudah nk taw kedai tu menggunakan pelaris (Khadam Jin)


Baca Ayat Qursi 3x diluar kedai (dalam kereta)

Buka tingkap kereta & tiup 7x kearah kedai 
(tiup perlahan-lahan sampai habis nafas)




Sekiranya ada pelaris kedai tersebut, "khadam" tu akan marah & kita akan rasa seperti satu angin menerpa ke muka kita. kalau situasi sebegitu, eloklah kita jangan makan dikedai tersebut

Beberapa cara dibawah boleh diamalkan untuk mengelak sihir

Al-Fatihah
Membaca surah 3 Qul setiap hari

Ia berdasarkan Hadith
Ertinya : Baginda s.a.w telah berkata kepadaku : "Bacalah Surah al-ikhlas & Surah An-Nas & Surah Al-Falaq sebanyak 3x setiap pagi & petang, ia mampu mencukupkan kamu dari segala sesuatu"




Artikal Dipetik Dari Facebook Ustazah Pilihan






Nota Kaki : Tidak perlu menggunakan pelaris dalam perniagaan.. Cuba perbaiki masakkan anda, masak sedap-sedap, InsyaAllah perniagaan anda akan laris tanpa pelaris Jahanam!!!





Pantai Nakhoda Omar

Minggu Gila Upload Gambar



Yeah! Hasil untuk semalam

lokasi : Pantai Nakhoda Omar aka BNO

Tak sia-sia amik cuti lama time raya haji
~ekekekeke~










Strobist
1st time hasilkan gambar cenggini rupa
Model : Mohd Zaini Zainuddin





Nota Kaki : Kutukan tidak diperlukan disini.. komen & cadangan amat dialu-alukan..









Name Card BOKEH

Post ke-100

Diam x diam dh 100 post aku update.. bnyi mcm bnyk tp dlm kategori blogger, 
aku la blogger yg paling malas update
~ekekeke~


OK, post ke-100 ni aku nk update pasal name card..
akhirnya aku dpt gak create menatang ni..

hasilnya



Okeh, sape yg dpt name card aku ni msti trtnya2 ape tu "BOKEH"?
"Golongan yg minat camera msti taw ape tu bokeh"

Bokeh dalam maksud dunia foto adalah Blur
Selalunya situasi ni akan terjadi apabila objek yg difocus akan sharp & background belakang akan kabur..

So, aku amik ayat BOKEH ni sebagai trademark/watermark aku untuk setiap hasil tangkapan serta aku jadikan nama blogspot aku untuk publish hasil event yg aku dpt..




Dalam blog tu aku xde nk mengarut.. just publish hasil event sahaja..
blog potpet2 kt sini.. lagipun aku x bukak ruangan untuk follow
nak bagi nmpk simple & sedap mata memandang..



Thanks to HR




Nota Kaki : Hasil shoot x seberapa bagus sngt.. "Practice Makes Perfect"







Sawah lagi

Yeah.. Model NIKON
(model la sngt.. ekekeke)

Macam raya haji tahun lepas.. port kt sawah.. cz smua member taw amik gmbr je.. 
melapah lembu jauh sekali.. ekekeke..




Budak batak masuk bendang.. abis kaki masuk selut..


Hari makin gelap.. smua nk blk cz takot nnt mak rotan.. ekekekeke~




..Geng-Geng foto Sabak..



Sunset @ Teluk Batik

Panorama Sunset @ Teluk Batik
07-11-2011



1st time dpt shoot mcm ni..
masih rasa mcm ada yg x kena..


"Practice Makes Perfect"







-Ray Of Light-









Nota Kaki : Semoga Dapat Shoot Lagi Baik Dari Nie




Azmie & Ruby

Okeh.. blog sngt berhabuk masa skarg ni
sngt x sempat nk update walaupun bukan ramai sngt follower kt blog ni.. ekekek..
papehal pn untuk mengaktifkan balik blog ni aku upload hasil kerja
aku pada minggu lepas..


Majlis Pertunangan

Azmie & Ruby
15 Oktober 2011 | Sungai Nibong









Pertunangan | Hasanah & Izwan

Pertunangan | Hasanah & Izwan | 31 Julai 2011

Semoga Berkekalan Sehingga Kejinjang Pelamin









P/S : mintak2 la dpt cover utk majlis kawin plak lpas nie.. keh3~~

FloRia Putrajaya



 





















Memang Terbaik!

Hari yg paling cukup bermakna dalam hidup aku!

Peargh.. mmg best la ari nie aku ade temu janji yg paling best dlm hidup aku.. aku tulis blog nie pn lps blk dr temu janji la ni

Memang terbaik la bak kate BoBoiBoy..
gua ingt mlm nie gua dpt mkn best2 cz ade la sorang mmbr nie ajak pi satu tempat..
tapi memaang btol2 best la.. dpt mkn angin & minum air embun aku mlm nie..

MEMANG TAK LA AKU NK KELUAR LAGI LEPAS NIE..

Selangkah kaki aku masuk ke tempat aku dh dapat hidu ape yg bakal terjadi kt dalam nuuunn...
gaya cakap mmg terbaik.. kalah penceramah kt Malaysia nie.. rugi wo x join..

Keluar rumah bagai nk rak.. yela x sabar nk lepak ngan mmbr.. ntah la aku dok kt Dengkil nie dh mcm hape ntah.. bkn tmpt x ok cuma kt sini aku xde mmbr.. Sekali kne kencing la..

MINUM TARAK, MAKAN APE NTAH LAGI

Time seminar aku main game + msg + buat2 ngantok

BOSAN TAW TAK!!!
MACAM HARRAM JADAH

Baik aku layan bola kt umah
siap blh bancuh air sirap lg tu

Habis org tu membebel pasal Jutawan
aku ingt dh merdeka!!! dh terlepas dari azab
sekali keluar je siap budak2 tu open table

tp mcm yg aku ckp td, aku dh taw dh taktik diorang nie..
so aku pn call la "kawan perempuan" aku sorang nie
sje je nk kasi diorang tertunggu2 aku utk jadi mangsa diorang

AKU TAK BODOH LA WEI WALAUPUN AKU X DPT "CGPA 3.5" KEATAS


Dapat air kosong pn jd la time lepak2 tu
ni x, telan air liur je la

ape kejadahnya nk tarik org srh jadi jutawan
air murah pn x terbelanja.. mula la aku bengang nie..

time kt meja lg best.. kawan dye terangkan mcm lecture
pong pang pong pang
suku masa pertama aku layan..
suku masa kedua aku dh mula naik hangin

aku ckp aku x suka skim PIRAMID
lepas tu dye basuh aku kate yg aku kerja pn dr sistem piramid

AYYAK!!! TERKENA AKU!!!

mungkin dye nengok dr carta organisasi syarikat, 
yg mana berpangkat kt atas & yg mana kuli kt bawah
mmg susah nk berdebat ngan org2 MLM nie..

Bak kata pepatah yg aku baru cipta
ORANG YG BODOH BERCAKAP PON KALAU DH MASUK MLM AKAN JADI LANTANG BERSUARA

last skali aku sound yg aku dh mls nk dengar pasal nie..
tp dye still lg nk pot pet pot pet
time dh bengang aku pn bersuara dengan poyonya
"KO BOLEH X STOP PASAL BENDA NIE? AKU DH BENGANG DH NIE"
bercakap dengan muka serius / poyo.. hahaha
x abis kt situ, dye kata nk pi jmpe kawan.. padahal nk panggil backup la tu..
dh goyang ckit dh.. hahahahahahaha

memang mimpi ngeri yg x brapa nk ngeri la mlm td

ade ke kata gaji RM3000/bulan x cukup?
yg masuk nie jenis yg x reti bersyukur
aku yg gaji alakadar nie pn taw bersyukur
haish.. teruk dh diorang nie

taktik MLM yg aku join td nie mungkin agak mengelirukan sesetengah pihak
kira mcm MLM berdasarkan PENDIDIKAN
memang saiko habis la sape yg dtg td..

Papehal pn pada sesapa yg nk join tu,lantak korang la..
kalau korang berjaya bagus la..
kalau hampeh?
padan muka!
wah wah wah



Nota kaki ayam :: len kali ajak la pi dengar ceramah.. baru leh dpt keberkatan dalam hidup.. 
                            leh gak belajar cara bersyukur.. keh3..

Nota NataDeKoko :: Esok bakal dapat tripod baru.. yeah!!!!!

Touching Kejap!

Aku Seorang Yang Cemburu!

Ya, aku memang seorang yg cemburu!

Aku cemburu bila aku lihat orang post status "Selamat Hari Bapa" dekat facebook

Aku cemburu bila aku lihat orang berkasih sayang dengan ayah masing²

Aku cemburu bila aku lihat seseorang memeluk ayahnya


Aku?

Aku dh xde peluang untuk buat smua tu

Aku?

Aku dh xde ayah

Aku?

Aku dh xde kasih sayang seorang bapa

Aku?

Aku rindu

Aku?

Aku sayang

Aku?

Aku diam.. x mampu berkata apa²



Ya Allah Ya Tuhanku
Kau Ampunilah Dosa Arwah Ayah ku
Kau Tempatkanlah Arwah Ayah ku Ditempat Orang² yg beriman
Jauhkanlah Arwah Ayahku Dari Siksaan Kubur & Permudahkanlah Urusan Diakhirat
~AMIN~


::Agak sedih bila hari konvokesyen hanya mak sorang je yg masuk dewan tanpa ada abah..
::Touching sekejap.. huuuuu~~~

Majlis Konvokesyen Ke-13


::14 Jun 2011

MAJLIS KONVOKESYEN KE-13

Walaupun agak semacam x meriah, tp ok la cz dpt kumpul ngan bekas2 budak
Diploma Kejuruteraan Elektronik Kawalan

Papehal pn thanks kt
Politeknik Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah
yg sudi menaja Diploma kt ktorang



p/s : 1st time dlm hidup dapat bunga.. keh3~~
Thanks my mom,
PUAN AZIZAH BINTI AHMAD



Walaupun x dpt pingat Anugerah Ketua Jabatan (AKJ) 
sbb x brape nk pandai sngt (memain je lebey)
tp kami bersyukur cz kami dapat menamatkan pengajian selama 3 tahun dgn jayanya





Ucapan dr blog yg dh berhabuk x update,

TAHNIAH KEPADA GRADUAN
POLITEKNIK SULTAN SALAHUDDIN ABDUL AZIZ SHAH
DIATAS KEJAYAAN ANDA!



Eeeerrr, skema nye ayat.. keh3~~



::Galeri Konvo














Zaidi & Shuhada

::Majlis Persandingan Raja Sehari::

Zaidi & Shuhada

30 Januari 2011

Shah Alam, Selangor










DropBox

Worait... Hari nie aku dpt 1 software sharing yg syok giler..
software nie korang blh guna untuk share data yang korang ada kt dlm PC korang sndri



Sebagai contoh mmbr korang nk request 1 software, 
tp malas nk amik kt rumah korang (mmg jenis mmbr yg nk kne sekeh kepala),
so korang leh guna bende nie utk upload data tu & mmbr korang tu tggl download je..

aku x rasa korang faham ngan ayat keling aku nie.. haha..
aku akan terangkan menggunakan kaedah bergambar yg slalu aku buat..



Memula korang Pi kt link bawah nie
Paparan seperti nie akan keluar & korang leh klik kt "Free Download"

Bagi pengguna Google Chrome
Paparan seperti dibawah akan keluar & anda perlu tekan "save"


Dh siap download pepandai la korang install.. kalau x taw install,
ketuk kepala kt dinding 100x tanpa henti.. hahaha


Dh siap install, korang kne isi ckit data utk korang login nnt
kalau yg nie pn malas, korang pi terjun lombong worait..


Disebabkan korang pengguna baru, korang klik
"I don't Have Dropbox account" & "Next"


Isi sedikit maklumat

Dh siap isi, korang klik next
Lepas tu korang kena pilih Size Dropbox

Korang klik je 2GB yg free tu
aku taw yg korang memang suka sngt bende2 free nie kn? hahaha


Dh pilih? pastu tekan "Next"
lepastu klik "Skip tour and finish" & klik "Finish" lg skali utk paparan terakhir



Worait.. proses install Software Dropbox dh siap!

Meh aku tunjuk cara menggunakan drobbox nie plak..



Open "My Computer" - Klik kt Dropbox mcm gmbr kt bawah nie


Klik kt Folder Public

worait, folder "Public" nie la tmpt korang nk share sesuatu software or ape2 data ngan orang lain..
senang je gunanya.. korang hanya copy data yg korang nk share tu, pastu "Paste" kn dekat folder "Public" td..

Sebagai contoh aku nk share satu software Yahoo Messenger (YM)
ok, skarg software YM aku dh ade kt folder "Public"
ape yg korang kne buat, korang kne
"Right Click" kt software td, klik Dropbox & klik "Copy Public Link" (seperti dibawah)



Sekarang nie Link software YM aku tu td dh dicopy..
so korang tinggal paste kt member korang yg nk software tu, pastu suruh dye copy & paste kt web URL mcm kt bawah nie..

Dh paste kt web URL tu korang Enter & korang akan dpt auto download software td
klik save & korang akan dpt software td..


Bagi pengguna Blogspot, korang leh la gne software nie utk korang "LINK" kn software korang yg ada,
mcm korang slalu link kn dari blog korang ke web orang lain untuk rujukan pembaca..


Sedikit Tips
Bagi sesiapa yg ingin share dalam bentuk folder, contoh 1 folder tu korang nk share gambar,
korang perlu convert ke winRar dulu

APE???? X RETI????
xpe.. aku ajarkan.. 1st korang msti la ade software nie dlu.. majoriti ade software nie

Korang right clik kt folder td, pastu klik "Add to archive"

Paparan dibawah akan keluar sebaik sahaja anda klik td
so x yh pening kepala, korang klik ok je..


worait, dh siap.. yg sebelah kanan tu folder korang td yg dh diconvert dlm bentuk WinRar




Jelas x penjelasan aku nie?
kalau kurang jelas blh hallow2 aku.. 

Melangkau Perjalanan

Daisypath Friendship tickers