DropBox

Worait... Hari nie aku dpt 1 software sharing yg syok giler..
software nie korang blh guna untuk share data yang korang ada kt dlm PC korang sndri



Sebagai contoh mmbr korang nk request 1 software, 
tp malas nk amik kt rumah korang (mmg jenis mmbr yg nk kne sekeh kepala),
so korang leh guna bende nie utk upload data tu & mmbr korang tu tggl download je..

aku x rasa korang faham ngan ayat keling aku nie.. haha..
aku akan terangkan menggunakan kaedah bergambar yg slalu aku buat..



Memula korang Pi kt link bawah nie
Paparan seperti nie akan keluar & korang leh klik kt "Free Download"

Bagi pengguna Google Chrome
Paparan seperti dibawah akan keluar & anda perlu tekan "save"


Dh siap download pepandai la korang install.. kalau x taw install,
ketuk kepala kt dinding 100x tanpa henti.. hahaha


Dh siap install, korang kne isi ckit data utk korang login nnt
kalau yg nie pn malas, korang pi terjun lombong worait..


Disebabkan korang pengguna baru, korang klik
"I don't Have Dropbox account" & "Next"


Isi sedikit maklumat

Dh siap isi, korang klik next
Lepas tu korang kena pilih Size Dropbox

Korang klik je 2GB yg free tu
aku taw yg korang memang suka sngt bende2 free nie kn? hahaha


Dh pilih? pastu tekan "Next"
lepastu klik "Skip tour and finish" & klik "Finish" lg skali utk paparan terakhir



Worait.. proses install Software Dropbox dh siap!

Meh aku tunjuk cara menggunakan drobbox nie plak..



Open "My Computer" - Klik kt Dropbox mcm gmbr kt bawah nie


Klik kt Folder Public

worait, folder "Public" nie la tmpt korang nk share sesuatu software or ape2 data ngan orang lain..
senang je gunanya.. korang hanya copy data yg korang nk share tu, pastu "Paste" kn dekat folder "Public" td..

Sebagai contoh aku nk share satu software Yahoo Messenger (YM)
ok, skarg software YM aku dh ade kt folder "Public"
ape yg korang kne buat, korang kne
"Right Click" kt software td, klik Dropbox & klik "Copy Public Link" (seperti dibawah)



Sekarang nie Link software YM aku tu td dh dicopy..
so korang tinggal paste kt member korang yg nk software tu, pastu suruh dye copy & paste kt web URL mcm kt bawah nie..

Dh paste kt web URL tu korang Enter & korang akan dpt auto download software td
klik save & korang akan dpt software td..


Bagi pengguna Blogspot, korang leh la gne software nie utk korang "LINK" kn software korang yg ada,
mcm korang slalu link kn dari blog korang ke web orang lain untuk rujukan pembaca..


Sedikit Tips
Bagi sesiapa yg ingin share dalam bentuk folder, contoh 1 folder tu korang nk share gambar,
korang perlu convert ke winRar dulu

APE???? X RETI????
xpe.. aku ajarkan.. 1st korang msti la ade software nie dlu.. majoriti ade software nie

Korang right clik kt folder td, pastu klik "Add to archive"

Paparan dibawah akan keluar sebaik sahaja anda klik td
so x yh pening kepala, korang klik ok je..


worait, dh siap.. yg sebelah kanan tu folder korang td yg dh diconvert dlm bentuk WinRar




Jelas x penjelasan aku nie?
kalau kurang jelas blh hallow2 aku.. 

Projek Dimalam Hari

Projek nie ktorg buat masa 
Malam Maulidur Rasul




Malam yg sungguh tenang dengan angin tepi pantai Sungai Haji Dorani yang sepoi2 bahasa
sambil menikmati keindahan malam ciptaan tuhan


Gambar kt bawah nie diambil dr camera kesayangan aku, miss Canon
Camera yg membuat gmbr aku jadi cantik & buruk

I'm beginner worait

Semua org akan menghasilkan gmbr yg kadang kala buruk
Pada yg penah kutuk kualiti gmbr aku, aku x kesah mana cz aku akan fikir blk msti org yg kutuk aku tu msti penah kena kutuk gak smpai dye blh jd yg terbaik


"Aku Baru Belajar & Sedang Belajar"


Gambar bawah nie aku Shoot kt tempat yg gelap giler
Saje la try main slow shutter & hasilnya mcm gmbr kt bawah nie
tp yg x best nya gmbr out of focus.. hadoi..
mmg susah kalau nk focus time gelap gelita.. lagi2 guna lens murah.. huhu


Hasil Main Slow Shutter 10sec, nampak banyak bintang.. huhu

Manual Setting
f/3.5
Exposure Time 10sec.
ISO-1600
(Guna Tripod)
::Kesian model nie kena statik selama 10saat tanpa gerak::


Yang bawah nie plak gmbr guna flash
nie la situasi asal tempat nie
gelap giler.. nasib xde bende yg mengacau.. huhu


Mesti anda kagum ngan gmbr yg gelap blh jd terang kn?
anda blh kagum ngan camera yg menghasilkan gmbr nie tp jgn kagum ngan aku..
Smua nie mainan DSLR

Sesetengah org akan ckp buat apa beli camera mahal2? beli compact camera je sudah..
janji ade gambar cantik.. mmg la kn, mulut leh cakap.. tp blh ke compact camera tu buat yg mcm DSLR buat?

boley ke compact camera buat gmbr cm nie?
aku x yakin camera tu leh buat cm nie




Pada sesiapa yg minat DSLR, ade duit beli je cz DSLR nie satu pelaburan yg bijak & menguntungkan

Pandai Cari Lubang, Ade la Rezeki..



Nota Kaki Busuk :: Smua Gambar Original, No Editing.. (Malas nk Edit)

Outing Bersama Kengkawan
































Check My Flickr

Typography Cilik

Syeok btol skali blaja tutorial terus menjadi.. keh3..
aku x taw ape tajuk bg editing nie.. "typo" mungkin kot..


Model Cilik
















Melangkau Perjalanan

Daisypath Friendship tickers